Mogło by się wydawać, że tytułowe produkty służą głównie do zastosowań profesjonalnych, czyli na przykład w masarniach czy myślistwie. Jednak coraz więcej domowych kucharzy chce dokładnie wiedzieć, jakiego mięsa używa, co motywuje ich do samodzielnego obrabiania zwierzyny. By móc szybko i efektywnie wykonać ten proces, potrzebny będzie dobry nóż do skórowania. Pozwalają one na łatwe oddzielenie skóry od tuszy, bez marnowania zbytniej ilości mięsa. Dziś opiszemy, jak dokładnie wygląda taki przyrząd kuchenny i jak go używać.

Z czego tworzy się noże masarskie?

Podstawowym elementem każdego przyrządu do cięcia jest jego ostrze. W omawianym procesie szczególnie ważne jest, by było ono bardzo wytrzymałe i niepodatne na zbyt częste tępienie się. Dlatego też jedynym słusznym materiałem jest tu mocna stal, także stal nierdzewna czy stal chromowo-wanadowa. To dzięki niej nóż myśliwski czy masarski zachowa swoje najwyższe właściwości przez wiele długich miesięcy. Co do długości i kształtu ostrza – nie ma tu jednoznacznych wytycznych. Wszystko zależy od tego, jakie zwierzę będziemy skórować.

Kolejna kwestia to uchwyt, zwany też rękojeścią. Najlepiej będzie, jeśli nóż do skórowania dzika w tym miejscu będzie zrobiony z mocnego tworzywa sztucznego nie wchłaniającego wody lub drewna w pełni zabezpieczonego przed wilgocią. Dla pewnego chwytu użytkownika powinien mieć on elementy antypoślizgowe oraz ergonomiczny kształt, zabezpieczające przed wypadnięciem ostrego narzędzia z dłoni.