Powszechnie mówi się, że jemy nie tylko za dużo, ale i za tłusto. W efekcie tego możemy nabawić się problemów ze zbyt wysokim cholesterolem, co będzie prowadziło do licznych komplikacji zdrowotnych. Przygotowywanie jedzenia fit nie jest jednak takie łatwe. Bo przecież zawsze może nam się dodać zbyt dużo tłustego dodatku do potrawy. By tego uniknąć, przygotowano rozpylacz do oleju. Dzięki niemu sałatki czy mięsa przyrządzane w naszej kuchni będą i smaczne, i lekkie. Jaka jest dokładnie zasada działania sprzętu, o którym mówimy?

Jaki to jest dobry spryskiwacz do oleju?

Bazą naszego akcesorium kuchennego jest buteleczka, do której wlewamy olej. Zaleca się, by była ona wykonana ze szkła. Dlaczego? Ano dlatego, że szkło nie przejmuje zapachu jedzenia i samo też nie przekazuje składnikom spożywczym swojego smaku. Poza tym złocisty olej w szklanej, przezroczystej butelce wygląda po prostu ładnie. Zaznaczmy, że zwykle taka butelka ma pojemność około 200 mililitrów, a więc jest dość mała i wygodna w użytkowaniu.

Dozownik do oleju spray to także, a może przede wszystkim zakrętka ze spryskiwaczem. To dzięki niej oliwa przyjmie na chwilę kształt lekkiej mgiełki, która idealnie rozprzestrzeni się na całej potrawie. Ten element najlepiej, jeśli jest zrobiony z trwałej, nierdzewnej stali, która jest łatwa w czyszczeniu i nie zmienia zapachu jedzenia. Po umyciu na przykład w zmywarce taki spryskiwacz do oleju i octu możemy zamienić w dozownik do sosu sojowego czy innego, płynnego, jednolitego dodatku do potraw.

Spryskiwacz do oleju świetnie sprawdzi się nie tylko w kuchni. Możemy go używać do nanoszenia niewielkiej warstwy oleju na przedmioty, które konserwujemy tłuszczami roślinnymi. Jeśli korzystacie z woka ze stali nierdzewnej, dzięki temu urządzeniu zdecydowanie łatwiej, będziecie w stanie go konserwować olejem właśnie.