Gdy tworzy się zupełnie nową przestrzeń kuchenną lub też odświeża tę już posiadaną bardzo częstym wyborem są kuchenki indukcyjne. Mają one dwie podstawowe zalety. Po pierwsze: zużywają nawet do 90% mniej prądu niż klasyczna kuchenka elektryczna. Po drugie: ich płyta nie nagrzewa się, przez co jest w pełni bezpieczna dla użytkowników. Czy jednak w pełni wiemy, jak działają patelnie na indukcję? Czy podgrzewanie na nich potraw jest na pewno zdrowe? I czy zastosowana technologia nie wpływa niekorzystnie na trwałość przedmiotu?
Czy dobre patelnie indukcyjne muszą być drogie?
W powszechnej świadomości przyjęło się, że omawiane nowoczesne rozwiązanie musi być drogie. Owszem, na początku takie było. Ale stale zwiększająca się popularność doprowadziła do znacznego obniżenia cen. Dzięki temu obecnie solidna patelnia 28 cm indukcyjna może kosztować dokładnie tyle samo co jej odpowiednik na kuchenkę gazową czy elektryczną klasycznego typu.
Jak działa patelnia na indukcję?
A co w ogóle sprawia, że indukcja elektromagnetyczna działa tak dobrze? Już tłumaczymy. Kuchenka, na której stanie nasza patelnia do naleśników indukcyjna, wytwarza magnetyczne, zmienne pole określane prądami wirowymi. Gdy postawimy na kuchence odpowiednie naczynie, dochodzi do bardzo szybkich zmian pola magnetycznego w jego dnie, co prowadzi do nagrzania się całej powierzchni na przykład garnka. Co ważne, patelnia grillowa indukcyjna staje się gorąca, ale sama płyta grzewcza pozostaje zimna. Nie ma więc ryzyka, że się nią oparzymy.