Zapewne w niejednym domu znajdziemy jeszcze starego typu garnki z pojedynczym spodem. Na szczęście są one systematycznie zastępowane przez garnki z dnem akutermicznym. Co dokładnie oznacza ta nazwa? Technologia akutermiczna to chroniona patentem kompozycja powłok  ze stali niklowo-chromowej oraz aluminium bądź miedzi. Odpowiedni układ warstw chroni dania przed możliwością przypalenia, zaś same naczynia zabezpiecza przed zbyt szybkim zużywaniem. Co jeszcze przemawia za tą technologią?

Dlaczego inwestować w akutermiczne garnki ze stali chirurgicznej?

O wygodzie użytkowania i zwiększonej żywotności produktów już wspominaliśmy. To jednak nie jedyne plusy, jakie tu znajdziemy. Należy do nich zaliczyć znacznie przyspieszony proces nagrzewania się naczyń oraz dłuższe utrzymywanie w ich wnętrzu temperatury osiągniętej podczas gotowania. Wspomniane kwestie wpływają również na znaczną oszczędność energii, co w połączeniu z wykorzystaniem kuchenek indukcyjnych radykalnie obniży koszty prądu zużywanego przy gotowaniu.

Idźmy dalej. Korzyści, jakie da nam każdy stalowy garnek akutermiczny, to:

  • idealnie równomierne podgrzewane potraw
  • możliwość używania na kuchniach indukcyjnych, gazowych i elektrycznych
  • zwiększona stabilność naczyń uzyskana dzięki ich podwyższonemu ciężarowi

Swoje plusy dodaje temu wszystkiemu fakt wykonania bazowej części przedmiotu ze stali takiej samej, jak używają chirurdzy. Garnek ze stali chirurgicznej jest bardzo odporny na uszkodzenia, zarysowania. I to nawet na te, które moglibyśmy wykonać używając ostrych sztućców. Ten rodzaj stali jest bezpieczny dla zdrowia, nie spowoduje uczuleń. A po wyjęciu z zamrażarki możemy go postawić od razu na kuchenkę – nawet takie wahanie temperatury nie spowoduje jego uszkodzenia. Nie musimy się też obawiać o to, że taki produkt nam skoroduje – jest on bowiem niemal w pełni odporny na proces rdzewienia. Szczerze mówiąc to chyba nie znajdziemy produktów kuchennych o lepszych właściwościach.