Chińczycy kochają szybkie dania jednogarnkowe. Są one bowiem smaczne, syte i dość łatwe w przygotowaniu. By jednak z przyjemnością przyrządzać takie pyszności, potrzebne są odpowiednie akcesoria kuchenne. Najważniejszym z nich jest wok stal węglowa.  Owszem, w sklepach spotkamy jego alternatywy ze stali nierdzewnej czy żeliwa, jednak to ta wspomniane na początku wiedzie prym w omawianej kuchni. Dlaczego tak jest?

Za co Chińczycy kochają wok stalowy?

Jak wykonuje się patelnię, o której tu mówimy? Początkowo jedyną uznawaną wersją był wok ręcznie kuty ze stali węglowej. Jest to tradycyjny sposób wykonania tego naczynia, który jednocześnie gwarantuje jego największą trwałość. Ręczne wykonanie przez rzemieślnika tradycyjną metodą gwarantuje nie tylko trwałość przedmiotu, ale też brak niekorzystnych właściwości dla naszego zdrowia. Proces ręcznego kucia nie wymaga bowiem używania żadnych środków chemicznych.

Rękodzieło to jednak wysoka cena. Pojawia się z też problem jeśli myślimy: wok ze stali węglowej a indukcja. Kuchenki tego typu wymagają, by naczynia posiadały na swoim spodzie specjalną, magnetyczną powierzchnię. Musi być ona koniecznie dodana podczas procesu tworzenia. Tylko takie naczynie do kuchni chińskiej sprawdzi się na tego typu kuchenkach.

Ostatnia kwestia to kształt dna naszej patelni typu chińskiego. Początkowo używano tylko wersji z mocno zaokrąglonym dnem. Była ona doskonała do stosowania na paleniskach z żywym ogniem, obecnie świetnie się sprawdza na kuchenkach gazowych. Jeśli jednak posiadamy kuchnię elektryczną (tradycyjną bądź indukcyjną), lepiej zainwestować w wok ze stali węglowej z płaskim dnem. Dzięki niemu przygotowywane potrawy będą o wiele lepiej podgrzane.