Nowości JURA

 Miłośnicy kawy pokochają ten ultra-kompaktowy, elegancki, stworzony po to by przygotować najwyższej jakości espresso, ekspres do kawy A1 . Proste, czyste linie lśniąco czarnej bryły sprawiają, że jest to idealne urządzenie dla purystów ceniących nie tylko najlepszą kawę, ale również dobre wzornictwo. Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej (P.E.P.®) optymalizuje czas ekstrakcji i gwarantuje najwspanialszy aromat również w przypadku krótkich specjałów kawowych. A1 przygotuje trzy specjały kawowe w zaprogramowanych wielkościach, w każdym po dwa poziomy mocy kawy. Tryb oszczędzania energii Energy Save Mode (E.S.M.©) i możliwość zaprogramowania godziny wyłączenia pomagają oszczędzać cenną energię.*  
Zbalansowana mieszanka 100% czystych Arabik z Gwatemali, Brazylii i Kostaryki i delikatne palenie czyni tę kawę idealną do przygotowania aromatycznej Cafe Creme. Lekka, przyjemna i delikatna w smaku, jednocześnie aromatyczna i wykwintnie zrównoważona zagwarantuje zachwyt podniebienia. Codzienna mieszanka dla wymagających koneserów i miłosników  Cafe Creme i Cafe Latte. Mleko lub śmietanka dopełni harmonijnie smak tej mieszanki. Kawa palona w Szwajcarii - Swiss Roast. Skład: 100 % Arabika Smak: łagodny Palenie: jasne Opakowanie: 250 g Aromat: 3/5 Kwaskowatość: 3/5 Body (Konsystencja): 3/5 Palenie: 2/5
Mieszanka składa się z 70 % Arabiki z Meksyku i Brazylii oraz 30 % Robusty z Ugandy. Mieszanka Impressa jest przygotowana specjalnie do użycia w ekspresach automatycznych Jura. Dzięki zawartości Robusty w mieszance, w trakcie procesu zaparzania nawet w ekspresie automatycznym, na powierzchni kawy wytwarza się piękna, długotrwała i gładka crema. Silny smak Impressa potocznie mówiąc "daje kopa" i może być określona jako typowa włoska mieszanka pod espresso. Mieszanka najbardziej pasuje do krótkiego, silnego espresso. Siła jej charakteru przebija się również doskonale przez mleko w cappuccino i latte macchiato. Kawa palona w Szwajcarii - Swiss Roast. Skład: 70 % Arabica, 30 % Robusta Smak: mocny Palenie: średnie Opakowanie: 250 g Aromat: 5/5 Kwaskowatość: 2/5 Body (Konsystencja): 4/5 Palenie: 3/5
250g ziarnistej 100% Arabiki z Indii. Planatacje usytuowane są w prowincji Karnataka, a także w Tellichery i Malabar w prowincji Kerala. Kilka planatacji znajduje się w południowo zachodniej części kraju, w Nilgeris, w południowo wschodnim Tamil Nadu. Indyjska kawa znana jest ze specjalnego procesu przygotowania do wypalania zwanego monsunowaniem. Po zbiorach ziarna są eksponowane na deszcz monsunowy na okres pięciu dni w celu zwiększenia ich wilgotności. Następnie ziarna są suszone na wietrze monsunowym przez okres 7 tygodni. Monsunowanie nadaje kawie niepowtarzalny, charakterystycznie aksamitny smak. Bardzo delikatny, w ogóle nie kwaśny, delikatnie pikantny, silnie cielisty o pełnym smaku. Najlepsza kawa dla delikatnego żołądka. Z bardzo niską kwasowością, kawa ta doskonale nadaje się na wieczorne espresso lub na cafe creme. Kawa palona w Szwajcarii - Swiss Roast. Skład: 100 % Arabika Smak: łagodny Palenie: jasne Opakowanie: 250 g Aromat: 4/5 Kwaskowatość: 1/5 Body (Konsystencja): 4/5 Palenie: 2/5
2- fazowe tabletki czyszczące   Skuteczne czyszczenie, długotrwała ochrona Utrzymanie ekspresu w czystości, zwłaszcza przy pracy z mlekiem, kawą i wodą, jest kluczem do wysokiej jakości przyrządzanych napojów. Każdy automatyczny ekspres Jura ma bezobsługowy system zaparzania, gdzie samooczyszczanie uruchamia się jednym przyciskiem.  Nasi eksperci opracowali wyjątkową tabletkę czyszczącą. Wielki wkład ich pracy powoduje, że zarówno działanie czyszczące jak i ochronne tabletki jest na dużo wyższym poziomie. Nowe dwufazowe tabletki nie tylko oczyszczają maszynę, ale też pokrywają warstwą zapobiegającą odkładaniu się tłuszczów zawartych w kawie.  Jednym naciśnięciem guzika uruchamiamy proces czyszczenia ekspresu. Faza I, czyszczenie: Specjalna formuła skutecznie oddziela tłuszcze i cząsteczki w systemie zaparzania i sitku. Woda ogrzana do 80°C dokładnie wypłukuje te osady wewnątrz jak i na zewnątrz. Faza II, ochrona: Specjalne składniki aktywne pokrywają powierzchnie warstwą ochronną i na długi czas zapobiegają osadzaniu się pozostałości z kawy i tłuszczów. Efekt: Higienicznie czysty automatyczny ekspres do kawy w pełni gotowy na idealną kawę i pełną satysfakcję klienta – za naciśnięciem guzika. Do czyszczenia automatycznych ekspresów JURA ależy używać wyłącznie oryginalnych tabletek czyszczących Jura. Tylko te tabletki są idealnie dostosowane do procedury automatycznego czyszczenia ekspresu. Bez fosforanów Silna świadomość ekologiczna ma w firmie JURA równie długą tradycję, jak zrównoważone obchodzenie się z zasobami i energią. Dlatego w przypadku oryginalnych tabletek czyszczących JURA stawia wyłącznie na skład chemiczny wolny od fosforanów. Zoptymalizowana formuła ochronna gwarantuje higienę automatycznego ekspresu do kawy posiadającą certyfikat TÜV przy jednoczesnej dbałości o środowisko.
Magia świeżej pianki mlecznej Puchata, lekka i uniwersalna. Świeżą i delikatną piankę mleczną ze spieniacza mleka JURA można wykorzystywać do przyrządzania specjałów kawowych, takich jak modna flat white – po raz pierwszy również na zimno.  Przejrzystość i prostota formy, przemyślane kształty i wygląd oraz najlepsze materiały sprawiają, że ubijaczka do idealnej pianki jest bardzo łatwa w obsłudze i gwarantuje optymalną higienę. Wyposażone w dwie nasadki urządzenie służy do przyrządzania zimnego, ciepłego i gorącego mleka, a także pianki mlecznej. Wystarczy nacisnąć tylko jeden przycisk. Spieniacz mleka JURA, zarówno jako uzupełnienie każdego ekspresu automatycznego, jak i niezależne urządzenie, oferuje wszystkim miłośnikom specjałów z mlekiem niespotykaną dotąd różnorodność pomysłów na przepisy i umiejętności właściwych baristom.
Użycie wkładów filtrujących CLARIS gwarantuje otrzymanie zawsze świeżej przefiltrowanej, delikatnej w smaku wody, służącej do przygotowania herbaty i kawy. Opracowane specjalnie do ekspresów JURA i umieszczone bezpośrednio w zbiorniku na wodę, powodują neutralny odczyn pH wody. Dlaczego warto korzystać z filtrów Claris? Gwarancję, że woda służąca do przygotowywania kawy jest świeżo przefiltrowana, tuż przed zaparzeniem kawy. Świeżo przefiltrowana woda i pozbawiona złych aromatów powoduje odkrycie na podniebieniu zupełnie nowych smaków i zapachów kawy Długotrwałe zabezpieczenie ekspresu do kawy Wymiana filtra Claris powinna być przeprowadzona po przefiltrowaniu 50 litrów wody lub co 2 miesiące. Po tym czasie filtr przestaje działać i wymaga wymiany.
Użycie zestawów filtrujących CLARIS gwarantuje otrzymanie zawsze świeżej przefiltrowanej, delikatnej wody, służącej do przygotowania herbaty i kawy. Opracowane specjalnie do ekspresów JURA i umieszczone bezpośrednio w zbiorniku na wodę, powodują neutralny odczyn pH wody. Dlaczego warto korzystać z filtrów Claris? Gwarancję, że woda służąca do przygotowywania kawy jest świeżo przefiltrowana, tuż przed zaparzeniem kawy,. Świeżo przefiltrowana woda i pozbawiona złych aromatów powoduje odkrycie na nowo w podniebieniu zupełnie nowych smaków i zapachów kawy Długotrwałe zabezpieczenie ekspresu do kawy, zapobieganie zakamieneiniu ekspresu Wymiana filtra Claris powinna być przeprowadzona po przefiltrowaniu 50 litrów wody lub co 2 miesiące. Po tym czasie filtr przestaje działać i wymaga wymiany. FILTRY CLARIS BLUE ZASTĄPIONE ZOSTAŁY WKŁADAMI CLARIS SMART. WKŁADY CLARIS SMART MOŻNA UŻYWAĆ WE WSZYSTKICH MODELACH UŻYWAJĄCYCH FILTRÓW BLUE.