Im więcej sprytnych, wielofunkcyjnych rozwiązań w kuchni, tym lepiej. Oszczędza to bowiem czas poświęcony na gotowanie i zwiększa przyjemność z przygotowywania potraw. Jednym z takich niezastąpionych pomocników są naczynia do pieczenia Fissler i innych marek. Możemy w nich zrobić ulubione zapiekanki makaronowe, upiec chrupiący chleb, przygotować świąteczne ciasto czy w końcu opiec kurczaka na obiad. Trzeba jednak mieć świadomość, że te pozornie proste produkty występują w kilku rodzajach różniących się od siebie parametrami technicznymi. Które z nich kupić?

Jaki rozmiar – brytfanna do pieczenia duża czy mała?

Zanim przejdziemy do materiałów, zatrzymajmy się na chwilę przy rozmiarach. Podczas wyboru tego najlepszego kierujmy się tym, do czego będziemy chcieli wykorzystywać produkt. Ostatecznie może się okazać, że najlepiej będzie jeśli w naszym koszyku zakupowym znajdzie się zarówna brytfanna do pieczenia mała, jak i duża brytfanna żeliwna 10l. Wtedy piekąc całego kurczaka użyjemy tej większej, a przygotowując pieczone danie dla dwóch osób – mniejszej. Oczywiście można też kupić przedmiot o średnich wymiarach, ale nie zawsze okaże się on odpowiednio funkcjonalny.

Brytfanny ceramiczne do pieczenia, szklane czy metalowe?

To, na jaki materiał postawimy, warunkowane jest przez sposób wykorzystania naczynia. Do piekarnika będzie nadawał się niemal każdy typ. Plusem przedmiotów ceramicznych czy żeliwnych będzie to, że będą dłużej trzymały ciepło po zakończeniu pieczenia, w szklanych całe danie będzie ładnie widoczne, a metalowe rozwiązania zazwyczaj będzie można łatwo umyć w piekarniku.

Jeśli zależy nam jednak na możliwości używania kupionego przedmiotu także bezpośrednio na kuchenkach, dużo lepsza okaże się brytfanna na indukcję i do piekarnika. Musi być ona wykonana ze stali czy aluminium i mieć magnetyczną powłokę, przez którą dobrze będą przepływały fale elektromagnetyczne. Dla szybszego gotowania nie zapomnijmy o tym, by postawić na brytfanny tytanowe z pokrywkami które ograniczą straty ciepła.