Nowy
Noże KAI Pure Komachi 2 ze stali nierdzewnej z kolorową powłoką zapobiegającą przyklejaniu się krojonych produktów. Kolorowe noże kuchenne japońskiej firmy KAI przyciągają wzrok niebanalną formą oraz świeżym kolorem. Ostrza wykonane ze stali nierdzewnej o twardośći 53 HRC pokryte kolorową powłoką Non Stick, która zapobiega przywieraniu krojonych produktów oraz ułatwia czyszczenie noży. Oryginalny kształt polipropylenowej rękojeści zapewnia komfort cięcia. Noże KAI z serii Pure Komachi 2 to połączenie produktu o wysokiej jakości w bardzo atrakcyjnej cenie, które mogą stać się idealnym prezentem dla modnych fanów gotowania. 
Zestaw składa się z czterech kompletów, z czego każdy zawiera: matę w kolorze beżowym, talerzyk w kolorze ecru, małą miseczkę oraz pałeczki. Całość ładnie opakowana - znakomite na prezent.
Miseczka do ryżu w eleganckim pudełku.

Sushi Bar

Sushi to nie tylko ryba i nie surowa (surowa =  sashimi). To zawsze  ryż.  Również frutti
di marre. Początek miało jeszcze przed naszą era w Chinach, gdzie konserwowano ryby przy użyciu słonego ryżu  - nare-zushi.. Dobry smak i długi termin ważności (nawet rok) spopularyzowały sushi w Azji. Pierwsze japońskie sushi   -ale w przeciwieństwie do chińskiego jedzone razem z ryżem  - było gotowe do spożycia szybciej, gdy ryba była prawie surowa  a ryż miał jeszcze wszystkie walory smakowe. Spożywano w ten sposób seisei-zushi.
Kolejną kombinacją wymyśloną przez  Japończyków było haya-zushi – ryż zmieszany z octem i podawany nie tylko z rybim mięsem ale i z warzywami, owocami morza
i różnymi suszonymi składnikami. Ojciec znanej dziś kompozycji ”kawałka ryby na kulce ryżu”  - handlarz Yohei Hanaka  - rozpoczął wielką światową karierę nigri-sushi. Sprzedawano je początkowo jako „Fast ford” na straganach aż w końcu zaczęto serwować tę nowość również w knajpkach. Potrawa ewaluowała, zaczęto
ją łączyć z wodorostami nori, chrzanem wasabi , aż do wszelkich spółczesnych wariacji.

Sushi jest potrawą zdrową i przybliżającą cudzoziemcom egzotyczną kulturę Azji. Dlatego pewnie stało się tak popularne w krajach zachodnich. Przyrządzane obecnie na całym świecie z tradycyjnym japońskim daniem niestety ma coraz mniej wspólnego. W kuchni japońskiej obowiązuje zasada, że przy spożywaniu potraw smaki nie mogą się ze sobą mieszać, potrawy należy jeść w małych porcjach z niewielką ilością przypraw. Sushi powinno być doskonałym spełnieniem tych kulinarnych przykazań. Tymczasem np. w Polsce jada się sushi z dużą ilością wasabi i „topiąc” je w sosie sojowym! A Japończycy stosują te dodatki w naprawdę niewielkich ilościach, używają pędzelka do nakładania sosu na rybę; jedzą najczęściej rękami, nie pałeczkami.

Jak wypowiada się wykładowca z Tokyo Sushi Academy, jedynej w Japonii szkoły kształcących mistrzów sushi (itamae): „przygotowując sushi w Japonii nie używamy rękawiczek, ale na stole jest naczynie z wodą do przemywania. Woda powinna być z octem, bo ma właściwości dezynfekując (…) Itamae palcami ocenia świeżość składników. Ryż musi być odpowiednio luźny, ryba nie może być śliska, nieświeży kalmar jest szorstki (…) By sprawić Itamae przyjemność, należy zjeść danie jak najszybciej i w milczeniu, gdy jest bardzo świeże. Można rozmawiać podczas przyrządzania, ale w oddaleniu od stołu, by nie pluć drobinkami śliny na jedzenie. Wprawnego itamae poznać po tym, że odwraca głowę od jedzenia, ale ma kontakt wzrokowy z rozmówcą.”

Warto uczyć się od japońskich mistrzów!

Opracowano na podstawie:
http://www.sushi-online.pl/historia-sushi/
http://www.rp.pl/artykul/9152,395022_Bo_kusic_sushi_musi.html
Ten pierwszy raz smakuje różnie. Kto nie zrezygnuje odkryje doznania, które można porównać tylko do zakochania. Mowa oczywiście o kosztowaniu sushi.

Przepis jest bardzo prosty -  kawałek ryby położony na kulce ryżu z dodatkiem chrzanu wasabi. Jednak sukces kulinarny - tak jak udany związek miłosny - wymaga doświadczenia, umiejętności i cierpliwości.  Sushi to rytuał współczesnych samurajów – biznesmenów, ludzi nietuzinkowych, ciekawych świata, lubiących wyzwania i wyrafinowane przyjemności. Sushi to sztuka, mistrzostwo, koncentracja, celebrowanie, przygoda.