Nieprzywierająca okrągła blacha z perforacją, o średnicy 30cm.
Nóż do krojenia smakowitej pizzy, ciast i tart. Specjalna osłonka pomaga podczas krojenia, a także chroni Twoje dłonie przed skaleczeniem. Ostrze pokroi nawet grube ciasto pizzy. Z jego pomocą pokroisz też surowe ciasto na makaron i faworki. Rączka ze stali matowej, zakończona jest niewielkim haczykiem, umożliwiającym zawieszenie narzędzia, np. na relingu kuchennym. Nóż można myć zmywarce   Wymiary: Długość: 20,6 cm Szerokość: 6,8 cm Wysokość: 1,5 cm Wysoką jakość potwierdza 5-letnia gwarancja producenta!
Łopatka, która nie tylko serwuje, ale także kroi! Łopatka z dwóch stron posiada zaostrzone krawędzie, dzięki czemu bez problemu ukroi pizzę, ciasto, tartę, tak aby potem z jej pomocą przełożyć ją na paterę lub talerz. Mogą jej używać osoby lewo- i praworęczne. Jej konstrukcja jest niezwykle higieniczna, bez spoin i zagłębień. Rączka ze stali matowej, zakończona jest niewielkim haczykiem, umożliwiającym zawieszenie narzędzia, np. na relingu kuchennym. Łopatkę można myć zmywarce   Wymiary: Długość: 30,3 cm Szerokość: 6,5 cm Wysokość: 2,8 cm Wysoką jakość potwierdza 5-letnia gwarancja producenta!

Pizza

Chcąc wymienić tylko kilka słów, aby opisać mentalność Włochów byłyby to:
lokalny patriotyzm
piłka nożna
„gallismo” („podrywanie”)
gestykulacja
moda
mama
kawa
i …doskonała kuchnia!

To ostatnie to jeden z powodów dla których ten bel passe (piękny kraj) -  jak mówią sami Włosi - jest odwiedzane tłumnie przez cudzoziemców.

Jedzenie jest rytuałem dla Włochów i sposobem na życie rodzinne, a narodowe dania to pizza i makarony.
Choć to starożytni Grecy zapoczątkowali rytuał wypiekania pizzy – wtedy płaskich chlebów, posmarowanych oliwą, czosnkiem i ziołami - to we Włoszech, a dokładnie w Neapolu w XVII, zaczęto smarować wypieki drożdżowe ostrymi sosami pomidorowymi. Z historią pizzy wiążę się anegdota o piekarzu, który poczęstował królową Włoch – Małgorzatę Sabaudzką plackiem, posmarowanym pastą pomidorową, posypanym mozarellą i bazylią; czerwień pomidorów, biel mozarelli oraz zieleń świeżej bazylii symbolizowały narodowe barwy Włoch. To właśnie ten placek zyskał nazwę „margherita” – dziś  najprostszy rodzaj pizzy, z dużą ilością żółtego sera i przyprawami.
Makarony włoskie mogą być długie (pasta lunga) np. spaghetti, linguine, bavette, vermicelli albo  krótkie np.: penne, maccheroni, rigatoni, fusilli, sedani... Bardzo popularne danie to makaron z sosem pomidorowym, tuńczykiem, oliwą, czosnkiem i papryką, ragù, czy carbonara. Na Sycylii jada się makaron z sardynkami (pasta con le sarde), w Ligurii -  makaron z pesto (pasta col pesto).

Ale Włochy to nie tylko pizza i makarony. Znajdziemy tu rozmaite mięsa, ryby, warzywa, sałatki, sery, owoce, wina, zioła i dużo oliwy. Każdy region ma swoją specyfikę i podróż po Italii dostarcza różnorodności odmian potraw. Na północy kraju przeważają mięsa pizze, makarony, sery, ale też często jada się polentę - danie na bazie mąki kasztanowej lub kukurydzianej. W centrum i na południu kuchnia jest typowo śródziemnomorska, na południu królują oczywiście ryby i frutti di mare. Przy tym,  nie trzeba wykosztowywać się w drogich restauracjach– wystarczy wieczór w lokalnej trattorii, gdzie ugoszczą nas nierzadko lepiej niż w luksusowym lokalu.

Włosi mają ustalone pory posiłków, których przestrzeganie jest dla nich szalenie ważne. Śniadanie (typowe to kawa i rogalik), drugie śniadanie, przystawki (sery, wędliny, sałata) obiad z dwóch dań (na pierwsze - makaron, ryż, zupa; na drugie  - mięso lub ryba, gotowane jarzyny lub sałatki), po obiedzie obowiązkowo – deser (zuppa inglese, owoce, lody i sorbety, tiramisu, pana cotta i wiele innych). Po tym wszystkim następuje kolacja  bardziej obfita niż obiad, w ilości i rozmaitości, która cudzoziemcom wydaje się często niemożliwa do pochłonięcia.

Jadąc do Włoch trzeba brać pod uwagę przerwę na jedzenie i relaks w ciągu dnia 12:30 a 16:00 - na pewno w małych miastach – wtedy wszystkie restauracje i sklepy są zamykane otwiera się je około 19:00.

Wbrew stereotypowej opinii, Włosi nie piją dużo alkoholi, a jeśli już to wino. Różne regiony Włoch kuszą tym trunkiem i mają swój niepowtarzalny rodzaj np. w Toskanii  - Chianti, na Sycylii - D'Avola, w Abruzzo – Montepulcian.

Nie sposób nie wspomnieć jeszcze  o włoskim rytuale picia kawy – przez cały dzień espresso, rano przy śniadaniu Caffe latte, do południa cappuccino. A jak kawa we Włoszech to w czajniczku Moka !


Buon appetito!



Źródła:
http://kobieta.wp.pl
http://www.italia-polonia.eu/pl
http://www.odyssei.com
Abruzja, Apulia, Lacjum, Kampania, Liguria, Lombardia, Sycylia, Toskania, Sardynia, Wenecja….Muzea, kościoły, pałace, zabytki. plaże, wulkany, mafia, wielokulturowość, żywiołowość mieszkańców.
Różne regiony.
Jeden kraj.
Jeden przysmak.