- serwetka łatwo układa się w pętlę - trwały kolor wytrzymały na pranie w temperaturze 40 st. C - dostępna w szarym lub fioletowym kolorze - dostępne są obrusy i podkładki pod nakrycie stołu w dopasowanych kolorach - wymieszaj artykuły według własnego gustu Gwarancja firmy Brabantia: 2 lata Wymiary: długość: 40 cm szerokość: 40 cm
Promocja
Kosz z cichym mechanizmem otwierania 'Touch Bin', który z powodzeniem zmieści się w kuchni i w każdym pomieszczeniu, gdziekolowiek potrzbujesz pojemnego kosza na śmieci. Kosze na odpady marki Brabantia są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, odpornej na korozję, mimo dużej wilgoci panującej w pomieszczeniach, w których są ustawione. 30 litrowy kosz typu 'Touch Bin' ze stali polerowanej posiada szczelną stalową pokrywę, która zapobiega przedostawaniu się zapachów na zewnątrz kosza. Wewnątrz znajduje się plastikowy pojemnik, który swobodnie można wyjąć. Wewnętrzny pojemnik posiada otwory, które zapobiegają efektowi zasysania pełnego worka, przy jego wymianie. Mechanizm otwierający kosz 'Touch Bin'  jest prosty w użyciu, wystarczy nacisnąć pokrywę, a ona cicho unosi się ku górze. Metalową pokrywę można zdjąć, aby wyrzucić odpadki i założyć nowy worek.  Wewnątrz kosza znajdziesz zestaw startowy worków Brabantia (rozmiar G), które są idealnie dopasowane.  Podstawa kosza została zabezpieczona tworzywem, aby zapobiec zarysowaniu podłogi i zapewnić pojemnikowi stabilność. Kosz z tyłu posiada wygodny uchwyt do przenoszenia. Wymiary kosza:  Pojemność: 30 l Średnica: 29,4 cm Wysokość: 72 cm  Głębokość: 39,7 cm  Szerokość: 29,4 cm Wysoką jakość potwierdza 10-letnia gwarancja producenta!

Hotel, pensjonat

Historia hotelarstwa wiąże się z przemieszczaniem się ludzi.

Pierwsze hotele powstały w Egipcie w XI wieku p.n.e, na Bliskim Wschodzie i Afryce
w Grecji i Rzymie w IV wieku p.n.e. otwierano domy gościnne, zwłaszcza w miejscowościach, związanych z igrzyskami, kultem bogów, handlem. Słynne rzymskie gospody o nazwach mansiones i stationes oddalone o jeden dzień podróży końmi, były wyposażone w łaźnie, pokoje gościnne oraz pralnie. Oferowały także takie usługi jak masarze czy czyszczenie obuwia. Z drugiej połowy XVIII wieku pochodzi pierwowzór dzisiejszego hotelu. Mianowicie w Stanach Zjednoczonych zaczęły powstawać tzw. saloony , które znajdowały się w każdym większym miasteczku. Szybki rozwój nowoczesnego hotelarstwa miał miejsce w XIX wiek.  Specjalnie budowane hotele w Europie powstały dopiero w XIX wieku w Paryżu, Berlinie, Wiedniu, Londynie i …Warszawie! Już w XVIII powstał na ulicy Tłumnej w Warszawie elegancki hotel "Pod Orłem Białym" zaopatrzony we wszelkie urządzenia sanitarne , salę bilardową i dobra restaurację.

Pod koniec XIX wieku budowano hotele luksusowe, które szczyciły się przepychem architektury, wyszukaną kuchnią i stałą klientelą, a wszystko za bardzo wysokie opłaty - hotel „Ritz” i „George V” w Paryżu, „Asturia” w Petersburgu czy „Savoy” w Londynie. Obecnie za najbardziej luksusowy na świecie  uważany jest  siedmiogwiazdkowy hotel Burj Al Arab, usytuowany na sztucznej wyspie.

Jednym z ciekawszych wynalazków ludzkości w dziedzinie hotelarstwa są hotele kapsułowe, które powstały w Japonii. W hotelach tego typu zamiast pokojów są kapsuły przypominające obudowane łóżko w wagonie sypialnym. Wewnątrz kapsuły znajduje się zwykle: telewizor, radio i budzik. Kapsuły są ułożone jedna na drugiej najczęściej w jednym dużym pomieszczeniu po kilkaset lub kilkadziesiąt. W hotelach tych są dostępne są m.in.: jacuzzi, łazienki, nawet mechaniczne szczoteczki do zębów, nasączone fluorem. Korzystają z nich przeważnie biznesmeni, którzy nie są w stanie zdążyć na ostatni pociąg do miejsca zamieszkania lub czują się zmęczeni po dniu pracy. Poza Japonią takie hotele otwierane są w wielkich miastach lub przy dużych portach lotniczych (np. londyńskie lotnisko Gatwick). W Warszawie w październiku 2009 roku otwarto pierwszy hotel tego typu w Polsce.

Innym ciekawym obiektem hotelarskim jest hotel lodowy zbudowany z wielkich, lodowych brył. Pierwszy hotel lodowy na świecie powstał w północnej Szwecji. W połowie kwietnia hotel spływa do rzeki Torneälv, po czym w grudniu buduje się go od nowa. Do jego budowy zużywa się 30000 ton śniegu i 4000 ton lodu. Ta nietypowa budowla posiada 60 pokoi, kino, świątynię, galerię sztuki, w której wystawiane są arcydzieła sztuki "lodowej", bar, gdzie drinki podaje się w lodowych szklankach, a do jedzenia jest kuchnia lapońska, która opiera się głównie na mięsie reniferów, rybach, grzybach, oraz różnego rodzaju jagodach.

Ludzie podróżowali od zawsze. Odkrywali nowe miejsca, możliwości, znajomości. Od zawsze potrzebowali gdzieś odpocząć, zregenerować siły, dobrze zjeść, porozmawiać,. Dziś mają wielki wybór – od luksusowych hoteli, przez hotele do celów szkoleń konferencji, do małych, przytulnych pensjonatów o niepowtarzalnym klimacie a nawet hotele lodowe i hotel w byłym więzieniu! Nic tylko korzystać. Świat czeka.

Źródła:

„Historia Hotelarstwa”
www.wikipedia.pl
 Mieszkaliśmy w uroczym hoteliku. Wszędzie było blisko, bo hotel znajdował się w centrum starego Rzymu, tuż przy Panteonie. W hotelu były kwiaty w pokojach, kawa Lavazza w dowolnej ilości, śniadania z jajkami, serami- ratunek dla tych którym nie wystarczy kawa i rogalik w kawiarniach. Wieczorem, zmęczeni po odkrywaniu zaułków rzymskich uliczek,  obcowania ze starożytną architekturą zdążaliśmy wrócić do hotelu się, aby się odświeżyć i  jedliśmy kolację racząc się winem w pobliskiej restauracji. Wcześnie rano budziły nas odgłosy życia miasta, które nigdy nie śpi!
Wracamy tam zawsze w listopadzie choć na kilka dni  – to nasza ucieczka od braku słońca, zimna i ponurych polskiej jesieni. Wracamy inni.