Kitcheniq

Firma KitchenIQ należy do koncernu firmy Smith’s Consumer Products, Inc., która ma swoej początki w roku 1886.
Firma Smith's słynie z wydobycia naturalnych kamieni ostrzących.
Jest światowym liderem w produkcji różnego rodzaju ostrzarek do noży, nożyczek i narzędzi.
Nowy
Stalka do wygładzania ostrza noży o długości 23 cm. Podczas krojenia na krawędzi ostrzy noży powstają mikro ubytki, nie widoczne "gołym okiem". Aby zachować na dłużej właściwą ostrość noży i nie dopuścić do spłaszczenia ostrza należy regularnie je ostrzyć. Stalka z stali wysokowęglowej wygładza noże i przywraca im pierwotną ostrość. Pręt jest magnetyczny, przyciąga więc stalowe opiłki z noża. Podczas ostrzenia na ostrzarkach tego typu należy zachować szczególną uwagę na swoje bezpieczeństwo.  Ostrzarka nie nadaje się do ostrzy ząbkowanych!  Jak używać? Jeśli jesteś praworęczny, trzymaj ostrzarkę w lewej ręce, najlepiej wierzchołkiem skierowanym do dołu, opartym na stabilnej powierzchni. Nóż trzymaj w prawej ręce pod kątem 20 stopni, w stosunku do pręta i pociągaj nóż wzdłuż ostrzarki, naprzemiennie - raz z jednej, raz z drugiej strony. Główne zalety: stalka do regularnego podostrzania oraz wygładzania naostrzonych ostrzy producent z wieloletnim doświadczeniem w produkcji ostrzarek do noży 2 lata gwarancji
Ostrzarka elektryczna marki KitchenIQ to jest wyposażona w dwa systemy ostrzenia - elektryczny oraz manualny. Kompaktowy rozmiar i inteligentne projektowanie pozwolą z pomocą tej niewielkiej ostrzarki naostrzyć tępy nóż, a także wygładzić jego krawędź, tak aby zadowolić najbardziej wymagającego kucharza. Umieszczony wewnątrz syntetyczny mechanizm obraca się podczas ostrzenia i ostrzy noż pod właściwym kątem, jedyne co musisz robić to delikatnie przeciągać ostrze przez szczelinę. Czynność należy powtarzać naprzemiennie raz z jednej, raz z drugiej strony. Nieruchome pręty ceramiczne wygładzą wcześniej naostrzony nóż za pomocą kilku pociągnięć. Można także używać tego modułu do noży, które wymagają jedynie lekkiego podostrzenia. Obudowa wykonana jest z trwałych, solidnych materiałów, posiada gumowany uchwyt oraz podstawę, które zapewniają ostrzarce stabilność podczas ostrzenia.
Jedna z niewielu ostrzarek, która naostrzy stępione noże, a także nożyczki! Wystarczy tylko kilka pociągnięć. Każda z dwóch szczelin zapewnia poprawne kąty ostrzenia noży i to wszystko odbywa się bez wysiłku. Rozpoczynamy ostrzenie od szczeliny z napisem 'coarse', w której znajdują się płytki z diamentu, które utrzymują stały kąt ostrzenia - 35 stopni. Używając tego mechanizmu przeciągamy ostrze od rękojeści do jego czubka. Ta szczelina służy do ostrzenia wstępnego bardzo tępych noży. Kolejnym krokiem w drodze do ostrych na nowo noży jest szczelina z napisem 'fine', która utrzymuje stały kąt ostrzenia - 37 stopni. Zostały tu umieszczone dwie płytki ceramiczne, które wypolerują i wygładzą krawędź ostrza po ostrzeniu na module diamentowym. Na tym mechanizmie można także ostrzyć noże mało stępione. Moduł ceramiczny pozwala także na ostrzenie noży ząbkowanych. Poniżej znajduje się rolka ceramiczna do ostrzenia nożyczek. Zarówno nożyczek dla leworęcznych i praworęcznych. Solidna i ergonomiczna konstrukcja oraz antypoślizgowa podstawa poprawiają komfort ostrzenia i czynią czynność bezproblemową nawet dla niedoświadczonych użytkowników.