Kitcheniq

Firma KitchenIQ należy do koncernu firmy Smith’s Consumer Products, Inc., która ma swoej początki w roku 1886.
Firma Smith's słynie z wydobycia naturalnych kamieni ostrzących.
Jest światowym liderem w produkcji różnego rodzaju ostrzarek do noży, nożyczek i narzędzi.
Nowy
Stalka do wygładzania ostrza noży o długości 23 cm. Podczas krojenia na krawędzi ostrzy noży powstają mikro ubytki, nie widoczne "gołym okiem". Aby zachować na dłużej właściwą ostrość noży i nie dopuścić do spłaszczenia ostrza należy regularnie je ostrzyć. Stalka z stali wysokowęglowej wygładza noże i przywraca im pierwotną ostrość. Pręt jest magnetyczny, przyciąga więc stalowe opiłki z noża. Podczas ostrzenia na ostrzarkach tego typu należy zachować szczególną uwagę na swoje bezpieczeństwo.  Ostrzarka nie nadaje się do ostrzy ząbkowanych!  Jak używać? Jeśli jesteś praworęczny, trzymaj ostrzarkę w lewej ręce, najlepiej wierzchołkiem skierowanym do dołu, opartym na stabilnej powierzchni. Nóż trzymaj w prawej ręce pod kątem 20 stopni, w stosunku do pręta i pociągaj nóż wzdłuż ostrzarki, naprzemiennie - raz z jednej, raz z drugiej strony. Główne zalety: stalka do regularnego podostrzania oraz wygładzania naostrzonych ostrzy producent z wieloletnim doświadczeniem w produkcji ostrzarek do noży 2 lata gwarancji
Polecamy ostrzarki Amerykańskiej firmy edgeware . Idealna do utrzymania ostrości noży, które są nie bardzo stępione. Szczeliny z trójkątnymi prętami ceramicznymi w kształcie litery V o kącie 30°  , wymuszając stały odpowiedni kąt ostrzenia. Dwa stopnie gradacji FINE (drobny) do ostrzenia noża i X-FINE (bardzo drobny) do wygładzenia krawędzi ostrza. Ergonomiczny uchwyt z wysokiej, jakości tworzywa z podstawą wykonaną z antypoślizgową stopą, co powoduje, że ostrzarka nie przesuwa się po gładkiej powierzchni przy ostrzeniu noża. Ręczne ostrzarki amerykańskiej firmy  edgeware są łatwe w użytkowaniu oraz wyjątkowo trwałe – naostrzą kilka tysięcy noży. Ich konstrukcja zapewnia utrzymanie prawidłowej geometrii ostrza, dzięki czemu krawędź nie jest zaokrąglona. Przeznaczone są zarówno do domowego, jak i profesjonalnego użytku. Systematyczne stosowanie ostrzarek wydłuża żywotność noży. Wnieś do swojej kuchni odrobinę nowoczesnego stylu.
Kamień do ostrzenia noży wszystkich typów ostrzy, zarówno europejskich, jak i ostrzy typu wschodniego, jednostronnie i dwustronnie ostrzonych. Kamień ma specjalną konstrukcję z monokrystalicznych diamentów spojonych na niklowej płytce. Unikalna budowa z otworami, pozwala na gromadzenie się metalowych opiłków wewnątrz otworów, dzięki czemu powierzchnia pozostaje czysta, przyśpiesza to także ostrzenie. Zewnętrzna powłoka diamentowa ma gradację 750. Podstawa jest wykonana z wysokiej jakości tworzywa, wyposażona w antypoślizgowe stopki. Do kamienia dołączona jest przezroczysta pokrywa, chroniąca kamień podczas przechowywania.